Никулден в училище!

„На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, за когото се разказва, че с морските си чудотворства е спасил много моряци от смърт.
Българската православна църква почита Свети Николай като покровител на рибарите и мореплавателите, защото за него се смята, че е господар на морската шир.
Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.
Традиционно на този ден на всяка трапеза трябва да присъства риба, която най-често е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Никола.
Едно предание разказва, че веднъж, когато светецът пътувал заедно със свои спътници в една лодка, Никола извадил от морето един шаран, с който запушил дупката в лодката, и така спасил всички пътници от удавяне.
Най-често шаранът се пълни с ориз,булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично ястие е известно като “рибник”.
Когато почистват рибата, жените трябва да внимават люспите и да не паднат на земята, защото се вярва, че човекът, който ги настъпи, ще умре.
Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква, а късове от тях се раздават на съседите.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.“
Това разказаха група ученици от професионалните паралелки в IX и X кл. ,специалност „Работник в заведения за хранене и развлечения“ на своите съученици от училището.Откритата практика днес,посветена на предстоящия Никулден, бе и първата професионална изява на най-новото и младо попълнение в педагогическия екип на училището, г-н Цветан Тодоров!
На добър час,колега!
Честит Никулден в аванс, уважаеми колеги,ученици и родители!